0670/641-29-69 iskola@remenyikzs.hu

Remenyikes diákok szakmai gyakorlata Barcelonában 2022.

Az Erasmus+ project keretén belül 11 tanuló és 2 tanár töltött el 3 hetet Barcelonában. A diákok közül heten szakgimnáziumi informatika ágazaton belüli képzésben vesznek részt (11-12. osztályosok), négyen pedig már a technikumi képzés tanulói az informatika és távközlés ágazaton 10. osztályban. 2022. február 20-án indultunk repülővel Barcelonába. A tanulók már nagyon várták az utazást, s nagy örömmel vették, hogy ebben az évben a világjárvány miatt nem marad el a projekt megvalósítása. Ezzel együtt mi, oktatók némi aggodalommal, de minden eshetőségre felkészülve vártuk a külföldre utazást. Szerencsére az utazás és a megvalósítás során a világjárvány semmilyen problémát nem okozott számunkra. A reptéri applikációs ellenőrzéshez és zárt terekben kötelező maszkviselési kötelezettséghez könnyen alkalmazkodott csoportunk.
Iskolánkban a tanulók az angolt fő nyelvként tanulják. Szomorúan tapasztaltuk, hogy Spanyolországban nem sokan beszélnek angolul. A diákok minden lehetőséget megragadtak a városban arra, hogy angolul beszélhessenek. De az említett okok miatt gyakran volt szükség egy fordító alkalmazás használatára, amelyet több diák spanyol-angol és angol-spanyol módban használt 😊.
Szállás:
A szállásunk egy kétszintes nagy ház volt, ahol csak mi laktunk. A szállásadó nagyon rugalmas volt, így három nap alatt az épületnek mind a hét szobáját belakhattuk. A diákok jól érezték magukat a szálláson, otthonosan mozogtak az épületben. Kezdetben azt gondoltuk, hogy szerencsés helyzetben vagyunk, mert nincs másik idegen csoport ugyanezen a szálláson. Ennek egyetlen hátránya az utolsó nap estéjén derült ki: Ekkor megérkezett egy cseh középiskolás csoport, akiknek a tagjaival a mi diákjaink órákon keresztül ismerkedtek, beszélgettek a legkülönfélébb témákról – mindezt angol nyelven. Rendkívül jól érezték magukat. Nagyon sajnálták, hogy pár óra múlva indulni kell haza.
Az étkezésekről:
A reggeliket az El rebost de la Laura nevű kávézóban fogyaszthattuk el. A hely hangulata, maga a reggeli és a kiszolgáló hölgy, Paula megalapozták az egész nap kiváló közérzetét. Az ebéd és a vacsora a szálláson várt minket, több napra előre biztosítva. Az ételek viszonylag változatosak voltak, a tartózkodásunk második felében ismétlődtek inkább. Voltak diákok, akik egyáltalán nem ették meg a barcelonai menüt, s saját maguknak gondoskodtak élelemről. Két hétvégén 1-1 nap a vacsora egy kis étteremben volt. Mindannyiunknak ízlett a menü, a második alkalomra még a kívánságainkat is teljesítették.
Programok:
A diákok két műszakban dolgoztak, ezért nehéz volt közös programokat szervezni. De mivel a tanulók jelezték, hogy szívesebben fedezik fel a várost párosával vagy kisebb csoportban, így ez nem is jelentett nagy problémát. A teljes csoport közös programjai nagyobb részt hétvégére tevődtek. Az Erasmus+ program keretén belül meglátogattuk a Güell Parkot és a barcelonai Természettudományi múzeumot. Saját szervezésben közösen tengerparti napfelkeltét néztünk, ellátogattunk a csodaszép Parc de les Cascades területére, röplabdáztunk a tengerparton, lelkesen szurkoltunk a Veszprém kézilabda csapatának a Barcelona ellen, kilátogattunk a kikötőbe (Rambla de Mar), megcsodáltuk a Cathedral Park minden nevezetességét.
Közlekedés:
Barcelona egész területére és minden tömegközlekedési eszközére érvényes bérletet kaptunk. Ez nagymértékben járult hozzá a tanulók tájékozódási képességének fejlődésében. A diákok rendkívül izgalmasnak találták a város felfedezését. Több, ezen a területen kissé bizonytalanabb tanulónál 3 nap alatt hatalmas fejlődést láttunk a városi közlekedésben való eligazodásban. A nagy lendülethez hozzájárult az is, hogy a szállás egy órás útra volt a munkahelytől. A diákok megtanulták használni az iránymutató jelzéseket, a tömegközlekedési eszközök útvonal leírásait. Térképhasználatuk is sokat fejlődött.
Munkahely:
Minden diákunk egy helyen, a Boloberry Technologies-nél teljesítette a szakmai gyakorlatát. Két műszakban dolgoztak napi négy órát. Sajnos a projekt megvalósításának ideje egybeesett a cég egyik telephelyének felújításával, ami miatt a tanulók tevékenykedtetése nem a tervek szerint haladt. A nehézségek ellenére a diákok jól alkalmazkodtak a munkaidőhöz, a munkahelyi elvárásokhoz, s ezek a tapasztalatok mindenképp hozzájárultak a munka világának megismeréséhez.
Izsold Bianka és Albertné Forgó Katalin oktatók

Tanulói élménybeszámoló

2022 február 20. és a március 13. közötti 3 hetet lehetőségünk volt Barcelonában tölteni, ami szerintem mindannyiunknak egy rendkívüli élmény volt.

Már a repülés is egy teljesen új élmény volt, amihez egy rendkívüli kilátás is társult az utazás során, leszállás után pedig a várost tudtuk csodálni, a szálláshoz vezető út alatt.

A tanárainktól kapott közvetetten kontrollált önállóság segítségével a város látványosságai és népszerűbb helyei közül azt és olyan beosztás szerint látogattuk meg, ahogy nekünk a legkényelmesebb volt. E helyek között volt a Szent Család-templom is.

Szállásunk a város keleti részén volt. A fekvés közel tökéletes, hiszen 5 percen belül metró-, buszmegállók, és kb. ugyanilyen távolságon belül számtalan bolt. Nyüzsgő metropolis, mindannyiunknak ismeretlen világ. Maga a hely, ahol laktunk otthonos, mindenünk megvolt a kényelmes ott-tartózkodáshoz: az önálló lakásban lévő 6 szobához 4 fürdőszoba, jól felszerelt konyha, wifi…. stb.

 Már az első héten rengeteg dolgot láttunk. A munka szintén izgalmas volt, az ott dolgozók is segítőkészek voltak, ott segítettek, ahol tudtak. Az egyik este, egy olyan élményben volt részem, amiről addig álmodni se mertem. Barcelona – Veszprém kézilabda meccsre mentünk. Bár kikapott a magyar csapat, nagyon szoros volt és ez nem rajtunk múlt. Nagyon jót szurkoltunk.

Megismerkedtünk a helyi kultúrával, valamint ízvilággal is, ami mindannyiunknak kielégítette az elvárásait.

Egy idő után azt hittük, hogy kezdtünk kifogyni a látnivalókból, viszont ilyenkor jöttünk rá, hogy mennyi mindent nem láttunk még.

 

J  ártunk a tengerparton, ahol szerencsére láttuk a napfelkeltét és a naplementét is. Ezen kívül még voltunk pár alkalommal a parton, mivel relatíve közel volt hozzánk és mindenki jól érezte magát közben.

Lehetőségünk volt játszani egy kis röplabdát is, amin igazából többet nevettünk, mint amennyit ténylegesen játszottunk, de azt hiszem így volt a legizgalmasabb.

Számomra ez a 3 hét, rendkívüli élményekkel szolgált, voltam egy olyan országban, amiről eddig elég keveset tudtam és rengeteg tapasztalattal jöttem haza. Az ott szerzett élményeket pedig sosem fogom elfelejteni. (Vastag Demeter)

Nagyon élveztem ezt a 3 hetet, eljuthattam egy olyan országba, amiről eddig csak nagyon keveset tudtam. Élményekkel gazdagon és sok szakmai tapasztalattal jöttem haza. Ha adódna egy újabb alkalom minden további gondolkodás nélkül igent mondanék rá. Köszönöm a lehetőséget, és remélem, egyszer még eljutok ebbe a nyüzsgő világvárosba. (Bathó István Bence)

Megszakítás